top of page
Search

Ferma animalelor-George Orwell: Recenzie

  • gandurileuneibalante
  • Mar 14, 2019
  • 2 min read

Updated: Jul 15, 2019


Autor: George Orwell

Aparitie: ianuarie 2012

Editura: Polirom


PREZENTARE:


Cand animalele de la ferma isi alunga stapanul betiv, toate sunt cuprinse de un zel colectiv. Fiecare munceste peste program, productivitatea creste si, pentru moment, toate gurile sunt satule. Regulile de aur ale colectivitatii vor fi inscrise cu litere uriase pe un hambar: toate animalele sunt egale, nici un animal nu va bea alcool, nu va purta haine, nu va dormi in pat, nu-si va ucide semenii. Dar nu va trece mult pana cand porcii vor prelua conducerea fermei si se vor bucura de toate privilegiile puterii.

Punctul culminant al utopiei Ferma Animalelor poate fi inteles fie si numai din ultima regula care mai ramane inscrisa pe hambar: „Toate animalele sunt egale, numai ca unele animale sunt mai egale decat altele“.



RECENZIE:


Ideea in sine mi s-a parut amuzanta, si chiar nu stiu de ce am avut o asa impresie cand am citit prima oara descrierea, caci odata ce am inceput sa citesc, mi-am schimbat complet parerea.


Animalele din carte oglindesc tipologii umane: cei idioti si prosti, cei care prefera sa nu se implice in nici o discutie, cei care muncesc fara sa puna intrebari, si in final, cei mai destepti, sarlatani si vicleni. In carte, porcii sunt cei care conduc totul.


La inceputul Revolutiei, a existat armonia si intelegerea, asa cum se intampla mereu. Numai ca, pana si porcii cei inteligenti au parte de neintelegeri intre ei. Odata ce porcul Napoleon pune mana pe putere, lucrurile incep sa mearga din ce in ce mai prost la ferma. Hrana se imputineaza, animalele muncesc din ce in ce mai mult, iar visul pe baza caruia au pornit Revolutia se pierde in ceata de amintiri si minciuni urzite de porci.


Societatea animalelor se aseamana extrem de mult cu comunismul, doar ca unul mult mai brutal si mai dezgustator. Toate regulile de aur construite la inceput de drum sunt masluite, iar animalele supravietuitoare care inca isi mai amintesc ceva si nu s-au prostit si mai tare, isi pun intrebari grave la care nu reusesc sa gaseasca raspunsuri.


Autorul banuiesc ca a incercat sa evidentieze natura umana prin prisma unor animale de ferma. Lumea creata mi se pare mult prea brutala si mult prea bolnava si totusi, mult prea adevarata.



RAITING




 
 
 

Comentarios


Join my mailing list

© 2023 by The Book Lover. Proudly created with Wix.com

bottom of page